środa, 22 maja 2013

Krem z pomidorów

Staram się, by dania z warzyw były kolorowe i nie kojarzyły się z nudnym jedzeniem. Dlatego wymyśliłam pyszną zupkę z pomidorów, papryki i włoszczyzny. Mój synek nie przepada np. za papryką, ale w tej zupce jej nie widać, więc zjadł z wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami...




Składniki:
4 dojrzałe pomidory,
1/2 czerwonej papryki,
pęczek włoszczyzny bez kapusty,
ząbek czosnku,
1,5litra rosołu,
pęczek bazylii,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
łyżka octu jabłkowego,
sól, pieprz,
szczypta tymianku,
2 kulki ziela angielskiego,
liść laurowy.


Przygotowanie


Rosół zagotować. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do gorącego rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem.
 
 



Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


6 komentarzy:

  1. jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, ma ładny kolor.)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy-kremy. Ta prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy wszelakie bardzo lubię. Twoja musi być pyszna. Robię zupę krem z papryki + pomidory. Czyli odwrotnie niż u Ciebie. Na swoją zupę jeszcze poczekam - do sezonu paprykowego trochę czasu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak dobra pomidorowa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję i naprawdę polecam zupkę;) Aniu jak tylko będę miała papryki, wypróbuje Twój przepis;):)

    OdpowiedzUsuń