piątek, 31 maja 2013

Tarta ze szparagami i kozim serem

Kiedyś tarty robiłam głównie na słodko, właściwie nie wiem dlaczego tak się niesłusznie przyjęło. Te wytrawne są równie pyszne i jest takie duże pole do popisu na nadzieniem:) Ja tym razem wykorzystałam resztkę szparagów, do tego jajka, pyszny ser kozi oraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy z kurkami, którą dostałam od Royal Brand. Pychota!




Ciasto:
250g mąki pszennej,
200g masła lub margaryny,
szczypta cukru,
łyżeczka soli,
4 łyżki śmietany 12%.
 
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól i cukier oraz śmietanę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie wylepić dno formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami fasoli.
Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min.
 
 
Farsz:
2 białe szparagi,
200g sera koziego,
czerwona cebula,
200g śweżego boczku,
2 jajka,
4 łyżki śmietany18%,
25g orzechów laskowych,
100g startego parmezanu,
łyżka przyprawy do jajecznicy,
sól, pieprz.
 
Ser kozi zmiksować blenderem z jajkami, orzechami i śmietaną. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na suchej patelni. Zdjąć do miseczki z serem. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Szparagi włożyć na 2min do osolonego wrzątku. Dodać do zmiksowanego sera, wymieszać doprawić do smaku, dodać przyprawę do jajecznicy (można ją pominąć). Na dno podpieczonej tarty posypać troszkę startego parmezanu, następnie wylać masę z sera koziego, posypać resztą parmezanu. Piec ok. 20min w temp. 180st.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


7 komentarzy: