wtorek, 14 maja 2013

Łosoś zapiekany z papryką

Szukacie pomysłu na pyszny i lekki obiad, a może nawet wegetariański? To polecam Wam pysznego łososia pachnącego ziołami na kolorowej papryce. Staram się, by nasze potrawy były zdrowe i kolorowe, wtedy szybciej znikają z talerzy:)




Składniki:
1/2 kg filetu z łososia bez skóry,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
cebula,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oliwy,
sól ziołowa,
pieprz kolorowy świeżo zmielony,
zioła prowansalskie.
 
 
Przygotowanie
 
 
Rybę umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Oprószyć świeżo zmieloną solą ziołową i kolorowym pieprzem.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z papryką. Polać oliwą, oprószyć solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Bardzo dobrze wymieszać. Ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, rozłożyć łososia i posypać ziołami prowansalskimi.
Piec ok. 30min w temp. 180st. Przed podaniem skropić delikatnie sokiem z cytryny.
 
 








 

 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 

Piechotą do lata...

6 komentarzy:

  1. takie obiady lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszny, ale z ta wegetarianskoscia to bym sie nie rozpedzala, bo ryba to tez mieso :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis - smaczny i prosty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Maggie nie jestem wegetarianką więc się z tobą zgodzę;) Tak czy inaczej danie jest dietetyczne i bardzo smaczne;):)

    OdpowiedzUsuń