Spód:
200g herbatników,
3
łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki wody.
Herbatniki połamać na małe kawałki, przełożyć do
pojemnika od blendera. Dodać wodę oraz stopione masło. Zmiksować na jednolitą
masę. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15 min w
temp.180st.
Masa bananowa:
3 banany,
1i1/2 szkl. mleka,
1i1/2 łyżeczki żelatyny,
2/3 szkl. cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka,
1/2 laski wanilii,
100g śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru.
3 banany,
1i1/2 szkl. mleka,
1i1/2 łyżeczki żelatyny,
2/3 szkl. cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka,
1/2 laski wanilii,
100g śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru.
Banany obrać, pokroić w plastry i ułożyć na
podpieczonym, wystudzonym spodzie. Do mleka dodać utarte żółtka, cukier,
nasiona z laski wanilii oraz mąkę. Dokładnie wymieszać, następnie stale
mieszając, zagotować i gotować ok. 3 min na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w 3
łyżkach wrzątku, dodać do masy. Lekko przestudzić. Letnią masą zalać plastry
bananów. Schładzać przez ok. 2 godz. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować
przy pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce.
Równie pyszne ciasta na zimno możecie kupić na stronie TwojejCukierni.pl
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Boski! Pięknie wygląda! Te bratki cudne.
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs:
http://piernikowa-chata.blogspot.com/2013/05/konkurs-z-beetlebitspl-sodki-dzien.html
Bardzo fajny pomysł, a do tego ta dekoracja ! Nie tylko mamom się spodoba :-)
OdpowiedzUsuńA te francuskie krążki z nadzieniem wyglądają obłędnie !
Fajnie, że wyłączyłaś ten 'automat'
pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Piernikowa Chata może coś wymyślę:):)
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję, ja też się cieszę, że się tego pozbyłam:)
Dzięki Justyna:)
Totalnie moje smaki! Wyglada hiper-pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji!
Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)
Kasiu bardzo chętnie;)
OdpowiedzUsuń