Przepis jest na dużą porcję, użyłam blaszki o wym.37x42cm.
Ciasto:
100g świeżych drożdży,
1i1/2 szkl. mleka,
4 łyżki oleju,
2 żółtka+1 jajko,
1/2 łyżeczki soli,
7 łyżek cukru,
2 op. cukru waniliowego,
3 szkl. mąki pszennej,
10 łodyg rabarbaru
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko, cukry waniliowe oraz sól. Wymieszać łyżką, dolać ciepłe mleko oraz olej. Na koniec dodać przesianą mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować je w kulę. Ułożyć w misce, przykryć ściereczką i razem z miską wstawić do drugiej, większej miski, napełnionej ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 37x42cm. Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i osuszyć na durszlaku. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.
Kruszonka:
250 g margaryny,
200g cukru,
czubata szkl. mąki pszennej,
50g wiórków kokosowych.
Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Kupiłam dziś rabarbar, więc też będę coś czarować wieczorem :) a takie ciasto drożdżowe po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńjutro skosztuję ciasta rabarbarowego mojej przyszłej teściowej :)
OdpowiedzUsuńTwoja pomorska drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką wygląda cudnie!
pozdrawiam :)
A ja w pierwszym komentarzu zapraszam po wyróżnienie:
OdpowiedzUsuńwww.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
Pozdrawiam !!!
Babcine najlepsze!! Taka drożdżówka to prawdziwy rarytas:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, uwielbiam ciasta z rabarbarem, :)Kasia
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny:)
OdpowiedzUsuńMonika i jak smakowała?:)
Aniu bardzo dziękuję, ale już bylam nominowana do Libsterblog i to kilkakrotnie;)
Pozdrawiam serdecznie!
pyszności!:)
OdpowiedzUsuńu mnie podobna :)
Pozdrawiam ciepło, dziękuję za udział w rabarbarowej akcji.
Szał na rabarbar trwa:) Cieszę się, że mogłam dołączyć:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń