sobota, 11 maja 2013

Pomorska drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką

Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty:) Mój rabarbar jest już coraz ładniejszy:) Zawsze obowiązkowym pierwszym ciastem z rabarbarem jest drożdżówka z przepisu mojej babci:) Od innych, tradycyjnych drożdżówek wyróżnia ją przepyszna kokosowa, kruszonka... Oczywiście można użyć dowolnych owoców, jednak my najbardziej lubimy wersję z rabarbarem.
Przepis jest na dużą porcję, użyłam blaszki o wym.37x42cm.



Ciasto:

100g świeżych drożdży,
1i1/2 szkl. mleka,
4 łyżki oleju,
2 żółtka+1 jajko,
1/2 łyżeczki soli,
7 łyżek cukru,
2 op. cukru waniliowego,
3 szkl. mąki pszennej,
10 łodyg rabarbaru


Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko, cukry waniliowe oraz sól. Wymieszać łyżką, dolać ciepłe mleko oraz olej. Na koniec dodać przesianą mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować je w kulę. Ułożyć w misce, przykryć ściereczką i razem z miską wstawić do drugiej, większej miski, napełnionej ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 37x42cm. Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i osuszyć na durszlaku. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.


Kruszonka:

250 g margaryny,
200g cukru,
czubata szkl. mąki pszennej,
50g wiórków kokosowych.


Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.










 




                                                                             Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:



8 komentarzy:

  1. Kupiłam dziś rabarbar, więc też będę coś czarować wieczorem :) a takie ciasto drożdżowe po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro skosztuję ciasta rabarbarowego mojej przyszłej teściowej :)
    Twoja pomorska drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką wygląda cudnie!

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja w pierwszym komentarzu zapraszam po wyróżnienie:
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
    Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Babcine najlepsze!! Taka drożdżówka to prawdziwy rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wygląda, uwielbiam ciasta z rabarbarem, :)Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki dziewczyny:)
    Monika i jak smakowała?:)
    Aniu bardzo dziękuję, ale już bylam nominowana do Libsterblog i to kilkakrotnie;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności!:)
    u mnie podobna :)
    Pozdrawiam ciepło, dziękuję za udział w rabarbarowej akcji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szał na rabarbar trwa:) Cieszę się, że mogłam dołączyć:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń