piątek, 24 maja 2013

Cannelloni nadziewane cukinią, szpinakiem i ricottą

Kolejna moja wariacja z cukinią. Tym razem jest to danie kuchni włoskiej. Makaron cannelloni wypełniony masą serowo-cukiniowo-szpinakową z odrobiną włoskiego parmezanu... Jeśli lubicie szpinak i cukinię, to na pewno zasmakuje Wam to danie:) Polecam na piątkowy obiad...




Składniki:
10rurek makaronu cannelloni,
cukinia,
250g ricotty,
jajko,
100g parmezanu,
3 łyżki mrożonego szpinaku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju rzepakowego.

Wykonanie

Makaron gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić.
Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym pozostałą łyżką oleju. Piec ok. 15min w temp. 180st.






Świetny ekologiczny olej rzepakowy tłoczony na zimno znajdziecie na zlotopolskie.pl

                                           Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:

Piechotą do lata...

3 komentarze:

  1. Bardzo delikatne wydanie cannelloni - podoba mi się :) Szpinak i ricotta świetne do siebie pasują.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię to danie ale jeszcze nie jadłam z takim nadzieniem , fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delikatne i bardzo pyszne wydanie;) Justyna to musisz to szybko nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń