Składniki:
1op. ciasta francuskiego,
3 jajka,
3 białe szparagi,
100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone,
50g koziego sera twarogowego,
2 szalotki,
sól, pieprz,
olej rzepakowy,
2 łyżki masła,
zioła do dekoracji.
Przygotowanie
Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach
wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki
posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na
nie krążki z otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp.
200st. Przestudzić.
Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie
pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki
oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać
szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min.
Gotową masę przełożyć do miseczki.
Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które
nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę.
Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładać do ostudzonych
krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami.
Smacznego:)
Polecam Wam ten ekologiczny olej rzepakowy
Przepis dodaję do akcji:
Pyszna przekąska. Szparagi uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRobię takie z pieczarkami i serem :)Pyszne są, ze szparagami jeszcze nie jadłam. Kasia
OdpowiedzUsuńA ja muszę wyprobować Twój sposób:):)
OdpowiedzUsuńbardzo wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu:)
OdpowiedzUsuń