Składniki:
4 dojrzałe pomidory,
1/2 czerwonej papryki,
pęczek włoszczyzny bez kapusty,
ząbek czosnku,
1,5litra rosołu,
pęczek bazylii,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
łyżka octu jabłkowego,
sól, pieprz,
szczypta tymianku,
2 kulki ziela angielskiego,
liść laurowy.
Przygotowanie
Rosół zagotować. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w
kosteczkę, dodać do gorącego rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze
skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z
pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut.
Dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić
do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę
zmiksować na gładki krem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ma ładny kolor.)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy-kremy. Ta prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńZupy wszelakie bardzo lubię. Twoja musi być pyszna. Robię zupę krem z papryki + pomidory. Czyli odwrotnie niż u Ciebie. Na swoją zupę jeszcze poczekam - do sezonu paprykowego trochę czasu...
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dobra pomidorowa!
OdpowiedzUsuńDziękuję i naprawdę polecam zupkę;) Aniu jak tylko będę miała papryki, wypróbuje Twój przepis;):)
OdpowiedzUsuń