Ciasto:
200g mąki pszennej,
20g świeżych drożdży,
2 łyżki oleju rzepakowego,
łyżeczka soli,
170 ml letniej wody.
Mąkę przesiać do miski, posypać solą,
następnie zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Wymieszać je z 70 ml
letniej wody i zasypać delikatnie mąką. Odstawić na 10 min. Po tym czasie dolać olej i 100
ml letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić
na 20 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy.
Farsz:
2 łyżki kaparów,
50g świeżego boczku,
1/2 pomidora,
1/2 czerwonej papryki,
80g żółtego sera,
ketchup,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
4 suszone pomidory,
ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki bazylii,
1/2 łyżeczki oregano.
Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym.
Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy.
Pomidora umyć i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Wszystko
rozłożyć na cieście. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wraz z
odsączonymi kaparami rozłożyć na pizzy, posypać ziołami, startym serem i polać ketchupem.
Piec ok. 20 min w temp. 200st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Chętnie wypróbuję ten przepis na ciasto. :)
OdpowiedzUsuńNo nie powiem przez ten przepis straszna ochota mnie naszła na pizze:) mmmm...
OdpowiedzUsuńKaś my bardzo lubimy to ciasto:)
OdpowiedzUsuńGosiu ja też na pizzę zawsze jestem chętna;)
Justynko dziękuję, choć to stare zdjęcia;):)