piątek, 10 maja 2013

Zielona sałatka

Za oknami piękna wiosenna pogoda, w związku z czym w mojej kuchni musi być zielono:) Dlatego też wykombinowałam taką pyszną, lekką sałatkę, która swoim wyglądem bardzo przypomina nam o towarzyszącej nam za oknami wiośnie... Świetnie pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację... Polecam!




Składniki:
główka sałaty,
4 jajka,
pęczek szczypiorku,
1/2 puszki groszku,
1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki kwiatów suszonych do sałatek,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżka octu jabłkowego,
sól ziołowa,
pieprz czarny świeżo mielony.


Przygotowanie


Jajka ugotować na twardo, następnie przestudzić, oskubać i pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz świeżo zmieloną solą i pieprzem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


4 komentarze: