Składniki:
1l rosołu,
30og pora,
500g ugotowanego mięsa z kurczaka,
500g ziemniaków,
2 łyżki masła lub margaryny,
sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz,
liść laurowy,
szczypta gałki muszkatołowej i kolendry,
200 ml śmietany 18%,
żółtko,
tosty.
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę a pora w 
plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, Dodać drobno pokrojone mięso. 
Następnie doprawić gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
 2/3 śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Gotować 
jeszcze 5 min. 
Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem ze śmietany. 
Foremką 
do ciasteczek wykroić z tostów serduszka. Podawać jako dodatek do zupy.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Super zupa, faktycznie wiosenna!:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuń