Ciasto:
4 jajka,
150g masła,
1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków,
budyń czekoladowy (45g),
150g gorzkiej czekolady,
50g mlecznej czekolady,
laska wanilii,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem,
po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na
kogel-mogel, dodać nasiona wanilii. Połączyć z przestudzoną czekoladą. Dodać
sproszkowany budyń oraz proszek do pieczenia. Dodać ubite białka i bardzo
delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do przygotowanej formy na tartę o
śr.27cm. Piec ok. 30min w temp. 160st. Następnie przykryć folią aluminiową i
piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić.
Mus czekoladowy:
3 jajka,
50g gorzkiej czekolady,
50g mlecznej czekolady,
100g masła,
2/3 szkl.
cukru,
2 łyżki likieru czekoladowego,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki żelatyny.
Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem,
przestudzić. Żółtka dokładnie utrzeć z kakao, dodać do zimnej czekolady. Białka
ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo wsypując cukier. Żelatynę
rozpuścić w 80ml zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając,
rozpuścić, lekko przestudzić. Letnią żelatynę dodać do czekolady wraz z
likierem. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na ciasto.
Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wg uznania, ja użyłam żółte wiórki kokosowe, rurki waflowe oraz cukrowe kwiatki.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
tarta czekoladowa - czy może być coś pyszniejszego ?! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Myszko zgadzam się, nie ma chyba nic lepszego od tarty czekoladowej:) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuń