Składniki:
250g makaronu lazania,
słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny),
1/2 cukinii,
marchewka,
cebula,
350g białych szparagów,
puszka czerwonej fasoli,
4 łyżki mrożonego szpinaku,
200g mozarelli,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Przygotować szparagi, odciąć zdrewaniałe końcówki i pokroić w plasterki, dodać do
cebuli. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, zaś cukinię umyć i również pokroić w
kosteczkę. Dodać na patelnię. Dusić na małym ogniu ok.10min, doprawić do smaku
solą i pieprzem.
Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie
potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek
do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i
odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa,
rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć
kawałki mozarelli.
Piec ok. 20min w temp. 190st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Mmm, musiała smakować fantastycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam: cukinia,szpinak,szparagi... Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog:)Mam nadzieję,że weźmiesz udział w zabawie:) Po więcej szczegółów zapraszam tutaj http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2013/05/tarta-z-rabarbarem-100-tny-wpis.html
OdpowiedzUsuńRezczywiście było baaardzo smaczne;) madlene ślicznie Ci dziękuję, ale już byłam kilka razy nominowana:(
OdpowiedzUsuńajajaja jak smacznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń