wtorek, 28 maja 2013

Warzywna lazania

Lazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;)



Składniki:
250g makaronu lazania,
słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny),
1/2 cukinii,
marchewka,
cebula,
350g białych szparagów,
puszka czerwonej fasoli,
4 łyżki mrożonego szpinaku,
200g mozarelli,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju rzepakowego.


Przygotowanie


Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Przygotować szparagi, odciąć zdrewaniałe końcówki i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, zaś cukinię umyć i również pokroić w kosteczkę. Dodać na patelnię. Dusić na małym ogniu ok.10min, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli.
Piec ok. 20min w temp. 190st.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 
Piechotą do lata...

6 komentarzy:

  1. Mmm, musiała smakować fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam: cukinia,szpinak,szparagi... Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominowałam Cię do Liebster Blog:)Mam nadzieję,że weźmiesz udział w zabawie:) Po więcej szczegółów zapraszam tutaj http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2013/05/tarta-z-rabarbarem-100-tny-wpis.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Rezczywiście było baaardzo smaczne;) madlene ślicznie Ci dziękuję, ale już byłam kilka razy nominowana:(

    OdpowiedzUsuń