Biszkopt:
3 jajka,
3/4 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki pszennej,
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier.
Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do
pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Przelać do przygotowanej
blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i
przepołowić.
Masa truskawkowa:
90 dag świeżych lub mrożonych truskawek,
1i1/4 szkl. wody,
2 galaretki
truskawkowe,
2 budynie śmietankowe,
szkl. cukru.
Truskawki (mrożone rozmrozić) zalać 3/4 szkl. wody,
dodać cukier i zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Następnie wsypać
galaretki, dokładnie wymieszać.
Budynie rozrobić w 1/2 szkl. wody, wlać do
gotujących się owoców. Stale mieszając, zagotować. Masę przestudzić, następnie
przełożyć nią blaty ciasta. Schłodzić.
Wierzch:
1/2 l śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
2op. śmietan-fixu,
60g herbatników,
50g gorzkiej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
dodając cukier puder oraz śmietan-fixy. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Herbatniki oraz czekoladę zmiksować w blenderze. Posypać wierzch ciasta.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Oj,wyglada bardzo smacznie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiezmiernie cieszę się, że ciasto się udało :) Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia :) a ciasto zjadłabym raz dwa ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho chodzi za mną już od dawna! Pysznie wygląda, wygląda na takie lekkie i letnie ;)
OdpowiedzUsuńPiekne Ciasto i masa truskawkowa rewelacyjna,nigdy jeszcze nie robilam z budyniem :)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję, Kasiu zapraszma na ciacho:)
OdpowiedzUsuńAgatko ciasto się udało, ale domownikom jak zwykle było mało:):)
Ewam to koniecznie wypróbuj to polączenie:)
Ta czerwoniutka masa truskawkowa kusi ogromnie!
OdpowiedzUsuńGin oj to konienczie musisz zrobić;):)
OdpowiedzUsuńja to ciasto zrobię jutro
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na komentarz:)
OdpowiedzUsuńz masy już kiedyś korzystałam ale bardzo ciekawy pomysł na wierzch ciasta, na pewno kiedyś wypróbuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam się :):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiasto zdecydowanie w moim stylu :) Bardzo podoba mi się zarówno wygląd, jak i sposob wykonania - na pewno smak też jest świetny!
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuń