środa, 29 maja 2013

Kotleciki z pieczarkami

Szukacie pomysłu na jutrzejszy obiad? W takim razie polecam rewelacyjne kotleciki z kurczaka z pieczarkami. Charakteru kotlecikom dodaje ostra papryka oraz przyprawa maggi. Przepis dostałam daaaawno dawno temu od mojej kuzynki. Monia dzięki, to nasze ulubione kotleciki!!




Składniki:
1/2 kg filetu z kurczaka,
200g pieczarek,
2 cebule,
2 jajka,
4 łyżki maggi w płynie,
4 łyżki oleju,
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka ostrej papryki,
łyżeczka soli,
szczypta pieprzu.


Przygotowanie


Pieczarki i cebule obrać, pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na odrobinie oleju. Odstawić do wystygnięcia. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać podsmażone grzyby, wbić jajka. Dodać maggi, olej, mąkę ziemniaczaną, doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godz. do lodówki. Ja zamykam masę w pojemniku próżniowym, jest wtedy gotowa po godzinie.
Kłaść łyżką małe kotleciki na dobrze rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Osączyć na ręczniku papierowym.
 
 






 
                Smacznego:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przepis dodaję do akcji:
 

3 komentarze:

  1. Rewelacyjnie muszą smakować ,to fakt-jeszcze grzyby,mniam - jednak staram
    się unikać panierek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu te są właściwie bez konkretnej panierki. Ja je uwielbiam!
    Dzięki Justyna:)

    OdpowiedzUsuń