Ciasto:
150g masła,
1i1/2 szkl. mąki pszennej,
jajko,
8 łyżek cukru pudru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę
soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać masło pokrojone w plastry.
Posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię i
włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno blaszki o wym.
25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić.
Krem:
300g kremu czekoladowego Nutella,
1/2 l śmietanki 30%,
2 op. śmietan-fix,
2
słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy),
szkl. gęstego jogurtu naturalnego,
2/3
szkl. cukru pudru,
4 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki żelatyny.
Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć,
pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami
zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie,
podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod
koniec ubijania dodając fixy oraz cukier puder. Na koniec powoli wlewać
rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny oraz jogurt naturalny. Wstawić na 30min do
lodówki, by krem lekko stężał. Następnie rozsmarować krem na gruszki. Wstawić na
kilka godzin do lodówki. Można udekorować startą czekoladą lub posypką
czekoladową.
Smacznego:)
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńOjjj nutellę to ja kocham!;)
OdpowiedzUsuńJaka pychotka ;'D
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne! Super połączenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie,
Agata
Nutella + gruszki i kruche ciasto .... idelane połączenie! Zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńgruszki i nutella:) Ty wiesz jak łączyć składniki:) pyyyyyycha:*
OdpowiedzUsuńDzięki:) Ciasto naprawdę pyszniutkie:):)
OdpowiedzUsuń