czwartek, 2 maja 2013

Malinowe z cytrynką na jogurcie

Bardzo lubię takie szybkie i proste ciasta z owocami. Ten przepis podpatrzyłam u Małej Cukierenki i od razu przypadł mi do gustu, tym bardziej, że jego głównym składnikiem jest jogurt naturalny, dzięki czemu ciasto jest wilgotne oraz uwielbiane przeze mnie maliny (choć można użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest idealne na deser, ale świetnie sprawdzi się też podczas śniadania.




Składniki:
300g mąki pszennej,
150g drobnego cukru do wypieków,
300g jogurtu naturalnego,
2 jajka,
2 łyżki soku z cytryny,
skórka otarta z 1 całej cytryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego,
4 łyżki masła lub margaryny,
200g malin (świeże lub mrożone).


Przygotowanie


Masło stopić, następnie przestudzić. Jogurt zmieszać z sokiem i skórką z cytryny. Wbić kolejno jajka, wlać masło oraz aromat. Wymieszać. 
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cukrem. Dodać do malin i delikatnie wymieszać.
Połączyć z mokrymi składnikami, delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do przygotowanej foremki -keksówki.
Piec ok. godz. w temp. 160st. Moje ciasto wyszło nieco zakalcowate, warto więc przedłużyć czas pieczenia do ok. 10minut.
Ciasto ostudzić, podawać posypane cukrem pudrem i pokrojone na plastry.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję co akcji:
 

 

6 komentarzy:

  1. Omatko :3 Już sam tytuł taki, że ślinka leci !

    OdpowiedzUsuń
  2. malina i cytryna, pyszna parka! :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto :)) maliny z jogurtem, to musi smakować orzeźwiająco i pysznie :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne przepisy i naprawdę piękne zdjęcia, znacząco pobudzają apetyt te Twoje pyszności :)

    OdpowiedzUsuń