Składniki:
300g mąki pszennej,
150g drobnego cukru do wypieków,
300g jogurtu naturalnego,
2 jajka,
2 łyżki soku z cytryny,
skórka otarta z 1 całej cytryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego,
4 łyżki masła lub margaryny,
200g malin (świeże lub mrożone).
Przygotowanie
Masło stopić, następnie przestudzić. Jogurt zmieszać z
sokiem i skórką z cytryny. Wbić kolejno jajka, wlać masło oraz aromat. Wymieszać.
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cukrem. Dodać do malin i delikatnie wymieszać.
Połączyć z mokrymi składnikami, delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do przygotowanej foremki -keksówki.
Piec ok. godz. w temp. 160st. Moje ciasto wyszło nieco zakalcowate, warto więc przedłużyć czas pieczenia do ok. 10minut.
Ciasto ostudzić, podawać posypane cukrem pudrem i pokrojone na plastry.
Smacznego:)
Przepis dodaję co akcji:
Omatko :3 Już sam tytuł taki, że ślinka leci !
OdpowiedzUsuńmalina i cytryna, pyszna parka! :-))
OdpowiedzUsuńFajne ciasto :)) maliny z jogurtem, to musi smakować orzeźwiająco i pysznie :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję a ciasto pyszniutkie;)
OdpowiedzUsuńFajne przepisy i naprawdę piękne zdjęcia, znacząco pobudzają apetyt te Twoje pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo seledino:)
OdpowiedzUsuń