Składniki:
100g ryżu,
1 l mleka,
100g cukru,
4 łyżki masła,
4 łyżki śmietanki 30%,
250g rabarbaru,
100g cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie
W garnku stopić masło, dodać zwykły cukier, stale mieszając, podgrzewać, aż cukier
się skarmelizuje. Następnie dodać ryż i powoli bardzo wlewać mleko. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, często mieszając.
Gotowy ryż wymieszać ze śmietanką i rozłożyć do pucharków.
Rabarbar oczyścić, pokroić w
kosteczkę. Przełożyć do garnka, zalać małą ilością wody (ok. 1/4szkl.), dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Ciepłą masę wyłożyć na
ryż. Udekorować np. listkiem mięty. Podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji:
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDzięki, bardzo mnie to cieszy:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie owocowo wygląda. U mnie dziś też rabarbar, pycha !
OdpowiedzUsuńDzięki claudia;)oj rabarbar króluje na blogach:)
OdpowiedzUsuńmm.. pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuję za Twój przepis do rabarbarowej akcji:)
Cieszę się, że jest taka akcja;):)
OdpowiedzUsuńPychotka …….
OdpowiedzUsuń