środa, 15 maja 2013

Słodkie risotto z rabarbarem

Zazwyczaj przyrządzam risotto w wytrawnej wersji. Jednak tym razem zrobiłam risotto na słodko... Mój synek uwielbia ryż na mleku, najchętniej jadł by go codziennie:) dlatego postanowiłam troszkę go udoskonalić:) W ogrodzie mam sporo rabarbaru, więc żal byłoby go zmarnować. połączyłam ryż na mleku z rabarbarem i powstało danie idealne na podwieczorek, jak i na śniadanie...




Składniki:
100g ryżu,
1 l mleka,
100g cukru,
4 łyżki masła,
4 łyżki śmietanki 30%,
250g rabarbaru,
100g cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny.


Przygotowanie


W garnku stopić masło, dodać zwykły cukier, stale mieszając, podgrzewać, aż cukier  się skarmelizuje. Następnie dodać ryż i powoli bardzo wlewać mleko. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, często mieszając. Gotowy ryż wymieszać ze śmietanką i rozłożyć do pucharków.
Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę. Przełożyć do garnka, zalać małą ilością wody (ok. 1/4szkl.), dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Ciepłą masę wyłożyć na ryż. Udekorować np. listkiem mięty. Podawać jeszcze ciepłe.


                                                                         Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji:

7 komentarzy: