Składniki:
1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego,
650g filetu z kurczaka,
2 duże cebule,
600g pieczarek,
2 łyżki przyprawy do kurczaka,
sól, pieprz,
jajko,
2 łyżki ziół prowansalskich,
olej rzepakowy do smażenia,
100g żółtego sera,
łyżeczka mąki pszennej.
Przygotowanie
Ciasto rozmrozić.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w
dość duże paski. Lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i
ziołami prowansalskimi.
Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać,
pokroić w cienkie półplasterki. Cebule zeszklić na odrobinie oleju, dodać
pieczarki, dusić ok. 5 min na małym ogniu, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozmrożone ciasto oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt. Kolejno
układać na środku filet z kurczaka, grzyby oraz plastry sera. Boki złożyć do
środka dokładnie i zlepić brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym
jajkiem.
Piec ok. 30min w temp. 180st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
też lubię kurczaka w takiej wersji tylko ja daje do środka żurawinę:)
OdpowiedzUsuńO, dziękuję Justynko za pomysł:) Następnym razem dorzucę żurawinę;):)
OdpowiedzUsuńCzy na zdjęciu jest ciasto francuskie?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak w cieście francuskim owinięty jest cały farsz;)
OdpowiedzUsuńto chyba go nie dopiekłeś
OdpowiedzUsuńDopiekłEm:)) Ciasto jest takie jak miało być.
Usuń