poniedziałek, 6 maja 2013

Kurczak w cieście francuskim

      Na specjalne okazje lubię przygotować coś wyjątkowego, ale koniecznie smacznego:) Dlatego jako danie główne często serwuję kurczaka z pieczarkami i serem zapiekanego w cieście francuskim. Rodzina bardzo go sobie chwali a goście nigdy nie odmawiają dokładki...




Składniki:
1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego,
650g filetu z kurczaka,
2 duże cebule,
600g pieczarek,
2 łyżki przyprawy do kurczaka,
sól, pieprz,
jajko,
2 łyżki ziół prowansalskich,
olej rzepakowy do smażenia,
100g żółtego sera,
łyżeczka mąki pszennej.


Przygotowanie


Ciasto rozmrozić.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość duże paski. Lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi.
Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki, dusić ok. 5 min na małym ogniu, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozmrożone ciasto oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt. Kolejno układać na środku filet z kurczaka, grzyby oraz plastry sera. Boki złożyć do środka dokładnie i zlepić brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec ok. 30min w temp. 180st.
 
 
 
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


6 komentarzy:

  1. też lubię kurczaka w takiej wersji tylko ja daje do środka żurawinę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, dziękuję Justynko za pomysł:) Następnym razem dorzucę żurawinę;):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na zdjęciu jest ciasto francuskie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, że tak w cieście francuskim owinięty jest cały farsz;)

    OdpowiedzUsuń
  5. to chyba go nie dopiekłeś

    OdpowiedzUsuń