czwartek, 9 maja 2013

Ciasto z masą truskawkową

Lekki biszkopt, pyszna masa truskawkowa i niebiańska pianka, a na wierzchu chrupiące ciasteczka... Do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:) Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc koniecznie zapiszcie sobie ten przepis!! Ja znalazłam go u Agaty :) Gorąco polecam!



Biszkopt:
3 jajka,
3/4 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki pszennej,
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić.
Masa truskawkowa:
90 dag świeżych lub mrożonych truskawek,
1i1/4 szkl. wody,
2 galaretki truskawkowe,
2 budynie śmietankowe,
szkl. cukru.
Truskawki (mrożone rozmrozić) zalać 3/4 szkl. wody, dodać cukier i zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
Budynie rozrobić w 1/2 szkl. wody, wlać do gotujących się owoców. Stale mieszając, zagotować. Masę przestudzić, następnie przełożyć nią blaty ciasta. Schłodzić.
Wierzch:
1/2 l śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
2op. śmietan-fixu,
60g herbatników,
50g gorzkiej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fixy. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Herbatniki oraz czekoladę zmiksować w blenderze. Posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
                                 Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:

14 komentarzy:

  1. Oj,wyglada bardzo smacznie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezmiernie cieszę się, że ciasto się udało :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia :) a ciasto zjadłabym raz dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciacho chodzi za mną już od dawna! Pysznie wygląda, wygląda na takie lekkie i letnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne Ciasto i masa truskawkowa rewelacyjna,nigdy jeszcze nie robilam z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo Wam dziękuję, Kasiu zapraszma na ciacho:)
    Agatko ciasto się udało, ale domownikom jak zwykle było mało:):)
    Ewam to koniecznie wypróbuj to polączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta czerwoniutka masa truskawkowa kusi ogromnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Gin oj to konienczie musisz zrobić;):)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja to ciasto zrobię jutro

    OdpowiedzUsuń
  10. z masy już kiedyś korzystałam ale bardzo ciekawy pomysł na wierzch ciasta, na pewno kiedyś wypróbuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto zdecydowanie w moim stylu :) Bardzo podoba mi się zarówno wygląd, jak i sposob wykonania - na pewno smak też jest świetny!

    OdpowiedzUsuń