Spód:
200g herbatników,
125g masła lub margaryny,
szczypta cynamonu.
Herbatniki
zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko
zmielić, aż składniki się połączą.
Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.
Schłodzić.
Masa serowa:
1kg obranej i wydrążonej dyni,
800g półtłustego twarogu,
5 jajek,
250g cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny.
Dynię
pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser
zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać
po jednym jajku.
Masę wylać na przygotowany spód.
Piec ok. 90min w
temp. 150st.
Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
Polewa toffi:
1/2 szklanki cukru,
50g masła lub margaryny,
laska wanilii,
szklanka śmietanki 30%.
Cukier
rozpuścić na wolnym ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać
masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski
wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając.
Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Cudnie zaszalałaś przy tym serniczku :)
OdpowiedzUsuńDużo bym dała za kawałek takiego sernika :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że dobry? Ładny ten Twój serniczek...znów go zapragnęłam!
OdpowiedzUsuńChciałabym, żebyś otworzyła cukiernię, gdzieś blisko mnie !
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ańdźka dobry to mało powiedziane;):) Pyszny!!
OdpowiedzUsuńAniu marzenie... Na razie mogę Cię zaprosić na kawę i ciasto jak będziesz w pobliżu:)
nie wiem czy piec w termoobiegu czy grzanie góra dół??:) przepis super.
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę w termoobiegu:)
OdpowiedzUsuń