sobota, 28 września 2013

Sernik z dynią i polewą o smaku toffi

Podczas poszukiwania wyjątkowego przepisu na sernik natrafiłam na taki z dodatkiem dyni. Bardzo zaciekawiło mnie to połączenie;) A, że miałam jeszcze dynię, postanowiłam przepis od razu wypróbować. Okazało się, że w smaku w ogóle nie czuć dyni, jedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha!






Spód:
200g herbatników, 
125g masła lub margaryny, 
szczypta cynamonu.


Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą. 
Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. 
Schłodzić.
    

Masa serowa: 
1kg obranej i wydrążonej dyni, 
800g półtłustego twarogu, 
5 jajek, 
250g cukru pudru, 
sok z 1/2 cytryny. 


Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać po jednym jajku. 
Masę wylać na przygotowany spód. 
Piec ok. 90min w temp. 150st. 
Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.

        
Polewa toffi: 
1/2 szklanki cukru, 
50g masła lub margaryny, 
laska wanilii, 
szklanka śmietanki 30%.


Cukier rozpuścić na wolnym ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. 
Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. 
Ciasto przechowywać w lodówce.

                                       



                                           Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

7 komentarzy:

  1. Cudnie zaszalałaś przy tym serniczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo bym dała za kawałek takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda, że dobry? Ładny ten Twój serniczek...znów go zapragnęłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym, żebyś otworzyła cukiernię, gdzieś blisko mnie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:) Ańdźka dobry to mało powiedziane;):) Pyszny!!
    Aniu marzenie... Na razie mogę Cię zaprosić na kawę i ciasto jak będziesz w pobliżu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wiem czy piec w termoobiegu czy grzanie góra dół??:) przepis super.

    OdpowiedzUsuń