Składniki:
1/2 kg miąższu z dyni,
1litr
drobiowego rosołu,
3 duże ziemniaki,
2 marchewki,
cebula,
łyżka masła,
szczypta kurkumy,
szczypta curry,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
sól,
pieprz,
1/2 szklanki śmietany 18,
grzanki,
natka pietruszki.
Przygotowanie
Cebulę
obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany
ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać
pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać
kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok.
40min na małym ogniu.
Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić
do smaku.
Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z
wywarem. Zagotować.
Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i
posiekaną natka pietruszki. Można również dodać podsmażony boczek.
Smacznego:)
Magdo, chyba Cię nie lubię :-)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńbardzooo lubię zupę z dyni bardzoooo Twoja jest b. apetyczna mmm bardzoo
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie :) mniam :) kocham dyniowe kremy :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i taki ładny kolor ma:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńAniu dlaczego?:):):) Cóż ja znowu zrobiłam???? :):)
Najpierw ubiegłaś mnie z czekoladkami :-(, a teraz z zupą :-(Żartuję oczywiście !
UsuńBuziaki !
Aj tam, na pewno zarówno czekoladki jak i zupę robiłaś zupełnie inaczej:):) Chętnie zerknę:):)
UsuńPiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję:)
OdpowiedzUsuń