Składniki:
2 kg małych ogórków,
szklanka octu 10%,
4 szklanki wody,
szklanka cukru,
3 czubate łyżki soli,
5 łyżek koncentratu pomidorowego,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
liść laurowy,
5 ziarenek czarnego pieprzu.
Przygotowanie
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i zagotować, po czym ostudzić.
Ogórki umyć, ponakładać do słoików, najlepiej o poj. 300ml.
Zalać przestudzoną zalewą, szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 5 min.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
pycha:) bardzo lubię takie ogórki na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńzawsze to coś nowego, spróbuje w przyszłym roku :)
OdpowiedzUsuńKasiu gorąco polecam:)
OdpowiedzUsuń