Mój mąż podsumował ciasto jednym słowem : obłędne! A skoro on tak powiedział o serniku (za którymi nie przepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:)
Spód:
220g herbatników w polewie czekoladowej,
100g masła,
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit).
Herbatniki połamać na kawałki i przy użyciu blendera zmielić na pył. Wymieszać z orzechami laskowymi oraz stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 27cm. Schłodzić.
Masa serowa:
1,3 kg twarogu,
szklanka gęstego jogurtu naturalnego,
2 szklanki mleka w proszku,
2/3 szklanki śmietanki 30%,
3 jajka,
szklanka cukru,
2/3 szklanki kremu czekoladowego.
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem. Kolejno wbijać jajka. Dodać jogurt naturalny oraz mleko w proszku i krem czekoladowy. Dokładnie utrzeć. Mieszając, powoli wlewać śmietankę. Dokładnie wymieszać i przelać na przygotowany spód.
Piec ok. 60minut w temp. 160st.
Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki.
Krem:
1/2 szklanki mleka w proszku,
3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych (BackMit),
5 łyżeczek cukru pudru,
25g masła,
7 łyżek śmietanki 30%.
Miękkie masło utrzeć ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Następnie, stale ucierając, powoli wlewać śmietankę. Krem rozsmarować na wierzchu sernika.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Wygląda niezwykle apetycznie! Chyba przepis podkradnę i wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ale ja nie jestem obiektywna bo uwielbiam wszystkie serniki:)
OdpowiedzUsuńPrzesmacznie ten sernik wygląda! :) Zapraszam serdecznie do mnie w odwiedziny. :)
OdpowiedzUsuńMagdo, przez Ciebie moja waga się zmienia ! Ciągle bym piekła i jadła, to zaczyna być niebezpieczne. Uzależniające... :-)
OdpowiedzUsuńBuziaki.
jeszcze nigdy nie robiłam sernika z mlekiem w proszku, ale jako sernikomaniaczka czuję się zobowiązana do spróbowania :) idealne zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńUdany wypiek... aż chcę się jeść :)Przepis również ciekawy, nie robiłam jeszcze takiego. Z pewnością w przyszłości skorzystam :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny naprawdę polecam! Chyba najlepszy jaki jadłam:)
OdpowiedzUsuńAniu oj to prawda, że pieczenie i jedzenie tego uzależnia i to bardzo;):)
Wow! Imponujący jesienny sernik. Z mlekiem w proszku jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńTo spróbuj koniecznie;):)
OdpowiedzUsuńa co z mlekiem w proszku w kremie? kiedy go dodajemy?
OdpowiedzUsuńDodajemy do ucieranego masła na przemian z cukrem pudrem i mielonymi orzechami:)
OdpowiedzUsuńA ten krem czekoladowy w masie serowej to taki w proszku z torebki ?
OdpowiedzUsuńNie nie, taki ze słoika typu Nutella.
Usuń