I nawet mąż poprosił o dokładkę;)
1 por,
łyżka masła,
1/2 szklanki posiekanej cebuli,
2 szklanki domowego bulionu drobiowego,
300g świeżego groszku,
pęczek świeżej mięty,
łyżeczka soli,
1/4 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie
Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę.
Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.
Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przelać do blendera i zmiksować na krem.
Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda niezwykle apetycznie! Wprawdzie robię zupę krem z zielonego groszku ale bez pora i mięty. Następnym razem wypróbuję Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńzupy krem są rewelacyjne, przepadam za nimi!
OdpowiedzUsuńłatwe, pożywne i smakowite.
a Twoja - na pewno też zachwyca smakiem.
Daktyle- spróbuj!!
OdpowiedzUsuńKarmelitka dziękuję, ja tez bardzo ja lubię;):)