Masa orzechowa:
3/4 szklanki masła orzechowego,
1/2 szklanki cukru,
1/4 łyżeczki soli,
4 łyżki stopionego masła,
1/2 laski wanilii.
Masło orzechowe połączyć ze stopionym masłem, cukrem, solą i nasiona wanilii. Zmiksować przy pomocy blendera.
Masa czekoladowa:
50g gorzkiej czekolady,
150g mlecznej czekolady,
2/3 szklanki mąki pszennej,
8 łyżek masła,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru pudru,
1/2 laski wanilii.
Czekolady
połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Ostudzić. Następnie wbić
jajka, dodać nasiona wanilii. Wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i proszkiem, dodać do masy, wymieszać.
Na blaszkę o wym. 23x24cm wyłożyć masę czekoladową, następnie łyżką
kłaść kleksy masy orzechowej. Wymieszać końcówką noża tworząc
esy-floresy. Piec ok. 40 min w temp. 165st.
Smacznego:)
Dla wielbicieli masła orzechowego to prawdziwy rarytas ;) Bardzo apetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) A ja właśnie kupiłam masło orzechowe:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) bardzo lubię to ciacho:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Luka Li to do roboty:):)
OdpowiedzUsuń