piątek, 27 września 2013

Wytrawna włoska crostata

W naszych lasach rośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka pietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę... 





Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
125g serka mascarpone,
3 łyżki zimnej margaryny,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka soku z cytryny,
3 łyżki zimnej wody.


Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki. 
Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy.


Farsz:  
150g boczku- najlepiej pancetta, 
1/2 szklanki startego żółtego sera, 
300g kurek, szalotka, 
1/2 pęczka natki pietruszki, 
szczypta świeżego tymianku, 
jajko, 
50g parmezanu, 
sól, pieprz.


Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Wymieszać z boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 
 Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić do farszu, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać startym parmezanem. 
Piec ok. 25minut w temp. 200st.




                                        Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

9 komentarzy:

  1. Danie wygląda bardzo apetycznie:) Chętnie skusiłybyśmy się na... kilka kawałków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda super, na pewno też tak smakuje:)
    Dziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo:);) A danie jak najbardziej polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale! i ja bym chętnie posmakowała takie coś, choć nie jestem fanką boczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ula ja też nie jestem fanką boczku, ale crostata bardzo mi smakowała;)

    OdpowiedzUsuń