Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
125g serka mascarpone,
3 łyżki zimnej margaryny,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka soku z cytryny,
3 łyżki zimnej wody.
Mąkę
przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem.
Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki.
Następnie rozwałkować i
wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego
poza brzegi formy.
Farsz:
150g boczku- najlepiej pancetta,
1/2 szklanki
startego żółtego sera,
300g kurek, szalotka,
1/2 pęczka natki
pietruszki,
szczypta świeżego tymianku,
jajko,
50g parmezanu,
sól,
pieprz.
Boczek
pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać,
zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Wymieszać z
boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić
do farszu, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać startym
parmezanem.
Piec ok. 25minut w temp. 200st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
o kurcze jak swietnie wygląda !
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie sie prezntuje:)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo apetycznie:) Chętnie skusiłybyśmy się na... kilka kawałków:)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda super, na pewno też tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)
Dziękuję bardzo:);) A danie jak najbardziej polecam!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! i ja bym chętnie posmakowała takie coś, choć nie jestem fanką boczku ;)
OdpowiedzUsuńUla ja też nie jestem fanką boczku, ale crostata bardzo mi smakowała;)
OdpowiedzUsuń