Składniki:
szklanka mąki pszennej,
100g masła lub margaryny,
1/3 szklanki brązowego cukru,
3 łyżki mocnego naparu herbaty Earl Grey,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam Gold Pack),
szczypta soli.
Przygotowanie
Mąkę
przesiać, dodać cukier oraz szczyptę soli. Skórkę pomarańczową drobno
posiekać, dodać do mąki. Dodać masło oraz napar z herbaty. Całość
posiekać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na
30minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać
ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.
10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
Można je polukrować i udekorować.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Aż w moim domu zapachniało ! Córcia piecze jutro cynamonki, a ja dorobię wobec tego pomarańczowe :-)
OdpowiedzUsuńśliczne i na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe ciasteczka!
OdpowiedzUsuńJakie słodkie serduszka:) Na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Aniu z cynamonem tez brzmi pysznie i aromatycznie;):)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem:-) chrupiące, lekko pomarańczowe z herbacianą nutą ciasteczka.Do herbaty Earl Grey doskonale.Do tego muzyka i dobra książka:-).Mniami.
OdpowiedzUsuń