Tortille:
350g mąki pszennej,
łyżeczka czosnku granulowanego,
ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.
Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron.
Farsz:
1 marchewka,
czerwona papryka,
zielona papryka,
250g chudego twarogu,
sól, pieprz,
wędzona pierś z kurczaka,
ogórek,
dip czosnkowy Prymat,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego.
Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku.
Tortille smarować resztą twarogu, nakładać farsz, zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 10 min w temp. 180st.
Następnie pokroić w wąskie paski, owinąć pokrojonymi wzdłuż cienkimi plastrami ogórka, spiąć wykałaczką.
Podawać z dipem np. czosnkowym - opakowane wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym.
cudny pomysł. :)
OdpowiedzUsuńkapitalny pomysł;)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie - jedna sztuka jeden kęs :) a jak myślisz zamiast wędzonego kurczaka można dodać pozamarzany boczek?
OdpowiedzUsuńMirosław myślę, że śmiało możesz zamienić wędzonego kurczaka na boczek:)
OdpowiedzUsuń