środa, 4 września 2013

Brzoskwinie w syropie

Powoli zbliżam się do końca publikowania moich tegorocznych przetworów. Brzoskwinie pięknie nam w tym roku obrodziły, więc mogłam zrobić sporo zapasów na zimę:) Zimą używam ich po prostu do zjedzenia, a kompot do picia lub do ciast i deserów;)




Składniki:
 3 kg brzoskwiń,
cukier,
woda.
 
 
Przygotowanie
 
 
Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć w wyparzonych słoikach o pojemności 0,5litra.
Do każdego słoika wsypać 2 czubate łyżki cukru i zalać zimną wodą.
Szczelnie zakręcić. Słoiki pasteryzować około 10minut.
Pozostawić słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia na całą noc.
 
 
 
 
                                            Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


Zapasy na zimę - I edycja 2013

3 komentarze:

  1. uwielbiam brzoskwinie w każdym wydaniu :) niestety zima zmroziła mnie brzoskwinie na działce więc teraz muszę się zadowolić kupnymi.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo! to jest to czego mi brakuje w mojej spiżarce a co jeszcze dam radę przygotować bo brzoskwinie dalej na targu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mirosław, mi się w tym roku poszczęściło i brzoskwinie pięknie obrodziły, ale przez minione kilka lat regularnie wymarzały:*
    akanak na pewno jeszcze zdążysz;):)

    OdpowiedzUsuń