Składniki:
3 kg brzoskwiń,
cukier,
woda.
Przygotowanie
Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć w wyparzonych słoikach o pojemności 0,5litra.
Do każdego słoika wsypać 2 czubate łyżki cukru i zalać zimną wodą.
Szczelnie zakręcić. Słoiki pasteryzować około 10minut.
Pozostawić słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia na całą noc.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
uwielbiam brzoskwinie w każdym wydaniu :) niestety zima zmroziła mnie brzoskwinie na działce więc teraz muszę się zadowolić kupnymi.
OdpowiedzUsuńooo! to jest to czego mi brakuje w mojej spiżarce a co jeszcze dam radę przygotować bo brzoskwinie dalej na targu :)
OdpowiedzUsuńMirosław, mi się w tym roku poszczęściło i brzoskwinie pięknie obrodziły, ale przez minione kilka lat regularnie wymarzały:*
OdpowiedzUsuńakanak na pewno jeszcze zdążysz;):)