Ciasto:
200 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki soli,
10 g świeżych drożdży,
2 łyżki oleju.
Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. by podwoiło swą objętość.
Farsz:
300g kurek,
2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej,
laska kiełbasy,
duży pomidor,
świeże listki bazylii,
tymianek,
oregano,
100g startego żółtego sera,
2 łyżki masła.
Grzyby oczyścić, duże przekroić. Dusić na maśle ok. 15 min na małym ogniu.
Ciasto rozwałkować, wylepić dno formy na pizzę. Posmarować pastą z bakłażana. Rozłożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, rozłożyć równomiernie grzyby. Ułożyć plastry pomidora i listki bazylii. Oprószyć tymiankiem i oregano, posypać startym serem.
Piec ok. 20min w temp. 200st.
Smacznego:)
O jejku, aż mi ślinka cieknie, tak ta pizza wygląda smakowicie :)) Pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńwygląda swietnie ;)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńświetna! smaki i zdjęcia piękne :)
OdpowiedzUsuńPizza z kurkami - cudo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki!
OdpowiedzUsuńPiękna sprawa! :) Choć nie przepadam za grzybami i najczęściej wybieram hawajską z Dominium, ale ten przepis może spowodować, że się przekonam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Roma ja z kolei uwielbiam kurki:):) A w połączeniu z tą pizzą są fantastycznie chrupiące, po prostu genialne!! Polecam:)
OdpowiedzUsuńa ja bym jeszcze to wszystko polał sosem śmietanowym :) eh.....
OdpowiedzUsuńA pewnie:) Jak kto lubi:):)
OdpowiedzUsuńAleż fajna! I ta pasta z bakłażana i kurki !
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń