wtorek, 10 września 2013

Pizza z kurkami

Podobno w lasach wysyp grzybów, oj koniecznie musimy znaleźć trochę czasu, by wybrać się na grzybki. A na razie zużywam resztki zapasów;) Miałam troszkę zamrożonych kurek, musiałam więc zrobić z nimi coś ekstra! Powstała pizza z odrobiną kiełbasy, pomidora i chrupiących kurek... i obowiązkowo ciągnący się ser:)




Ciasto:
200 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki soli,
10 g świeżych drożdży,
2 łyżki oleju.
Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. by podwoiło swą objętość.
Farsz:
300g kurek,
2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej,
laska kiełbasy,
duży pomidor,
świeże listki bazylii,
tymianek,
oregano,
100g startego żółtego sera,
2 łyżki masła.
Grzyby oczyścić, duże przekroić. Dusić na maśle ok. 15 min na małym ogniu.
Ciasto rozwałkować, wylepić dno formy na pizzę. Posmarować pastą z bakłażana. Rozłożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, rozłożyć równomiernie grzyby. Ułożyć plastry pomidora i listki bazylii. Oprószyć tymiankiem i oregano, posypać startym serem.
Piec ok. 20min w temp. 200st.


                                  Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:


12 komentarzy:

  1. O jejku, aż mi ślinka cieknie, tak ta pizza wygląda smakowicie :)) Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna! smaki i zdjęcia piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna sprawa! :) Choć nie przepadam za grzybami i najczęściej wybieram hawajską z Dominium, ale ten przepis może spowodować, że się przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję;) Roma ja z kolei uwielbiam kurki:):) A w połączeniu z tą pizzą są fantastycznie chrupiące, po prostu genialne!! Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja bym jeszcze to wszystko polał sosem śmietanowym :) eh.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ fajna! I ta pasta z bakłażana i kurki !

    OdpowiedzUsuń