Składniki:
280g mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki
pszennej,
1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka,
jajko,
125g masła lub
margaryny,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżki kakao,
2 krople
aromatu cytrynowego.
Przygotowanie
Mąkę
pszenną oraz 240g mąki ziemniaczanej przesiać wraz z sodą oczyszczoną.
Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat
cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto.
Odrywać małe porcje i
formować kuleczki wielkości moreli. Resztę mąki ziemniaczanej zmieszać z
łyżką cukru pudru.
W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki
maczać w kakao. Na środku ciasteczek robić wgłębienie, tworząc nóżkę
pieczarek.
Piec ok. 15min w temp. 180st.
Ostudzić na kratce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Ciekawe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńOooo jakie urocze ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńśliczne !! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;):)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie ! Jaką masz piękną zastawę !
OdpowiedzUsuńBuziaki Magdo.
genialne!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Aniu pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuń