Składniki:
500g mąki pszennej,
20g świeżych drożdży,
szklanka mleka,
60g masła lub margaryny,
2 cebule,
2 łyżki maku (użyłam BackMit),
2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
sól,
pieprz,
łyżeczka cukru,
jajko.
Przygotowanie
Cebule obrać, posiekać. Wrzucić do wrzątku, gotować około 5 minut. Odcedzić i przełożyć do słoika, wymieszać z makiem i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ostygnie zakręcić i wstawić na noc do lodówki.
1/3 szklanki mleka podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić, by drożdże zaczęły pracować.
Resztę mąki przesiać, dodać łyżeczkę soli, zaczyn z drożdży, resztę letniego mleka oraz stopioną margarynę. Jajko rozkłócić, łyżkę masy jajecznej odłożyć, resztę dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45minut, by podwoiło swą objętość.
Odrywać małe porcje ciasta, spłaszczać w dłoni tworząc małe placuszki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placuszka nałożyć farsz z cebuli. Brzegi cebularzy posmarować odłożonym rozkłóconym jajkiem.
Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić.
Smacznego:)
Cebularze kojarzą mi się z liceum i przemiłą panią sklepikarką :) Piękne te Twoje cebularze,a zdjęcia cud i miód!
OdpowiedzUsuńMam takie same wspomnienia jak Andźka, liceum i cebularze zjadane na murku ;) Pyszne muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają takie bułeczki z cebulką :) z pewnością kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, muszę sama wreszcie zrobić :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńjak ja lubię te bułki:D:D cebularze są świetne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:):) Gorąco polecam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebularze :-)
OdpowiedzUsuńJa także;):)
OdpowiedzUsuń