Składniki:
100g gorzkiej czekolady,
300ml mleka,
3 łyżki masła,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
3 żółtka,
4 białka,
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit),
3 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru waniliowego,
szczypta soli.
Przygotowanie
Czekoladę stopić wraz z mlekiem. Masło stopić w osobnym naczyniu, dodać mąkę oraz orzechy. Stale mieszając, powoli wlewać mleko z czekoladę. Dodać cukier oraz kawę rozpuszczalną. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Dodać żółtka oraz ubite ze szczyptą soli białka na sztywną pianę.
Masę przelać do natłuszczonych i wysypanych cukrem pudrem kokilek.
Piec ok. 25minut w temp. 180st.
Podawać od razu oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)
pyszności serwujesz :) mam ochotę na takie czekoladowe cudeńka :D
OdpowiedzUsuńZazdraszczam twoim chlopakom!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) bardzo lubię suflety:)
OdpowiedzUsuńŁucja to polecam;)
OdpowiedzUsuńMaggie czasem myślę czy nie za dobrze mają;):)
Justyna dziękuję, ja też bardzo lubię;)
Koniecznie do wypróbowania! nigdy nie robiłam sufletu, ale muszę spróbować! Ten wygląda absolutnie niesamowicie przepysznie
OdpowiedzUsuńKuszące... :)
OdpowiedzUsuńMary ja tez suflety odkryłam dość niedawno, ale bardzo je lubimy:)
OdpowiedzUsuńDzięki Luka;)
Ja tez jestem szalona na punkcie czekolady:) Pyszny Deser!
OdpowiedzUsuńIlona to cieszę się bardzo, że jest nas więcej:):)
OdpowiedzUsuń