Składniki:
125g ciasta francuskiego,
jajko,
250g żółtego sera (najlepiej mieszane np. parmezan, gouda, gorgonzola),
łyżeczka świeżego tymianku,
sól ziołowa,
świeżo zmielony czarny pieprz,
2 łyżki śmietany 18%.
Przygotowanie
Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną, posmarować nim ciasto francuskie. Posypać startym na drobnych oczkach serem, oprószyć posiekanym tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bardzo delikatnie rozwałkować, by ser się przykleił do ciasta.
Ostrym nożem ciąć cienkie ok. 0,5cm paseczki. Delikatnie skręcać je w serpentynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić.
Smacznego:)
Pyszne, idealne do wieczornego chrupania :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIdealna przekąska do zupy/kremu :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl :)
OdpowiedzUsuńGdyby polamac je na mniejsze czesci, to swietnie sprawdzilyby sie jako chrupiaca posypka do salatki :D
Dzięki;) Kamciss jak najbardziej nadają się jako dodatek do zupy:)
OdpowiedzUsuńKlaudia dzięki za świetny pomysł!! :)
Uwielbiam takie paluchy do przekąszania. Najbardziej lubię do zup i sałatek. Świetne Ci wyszły!
OdpowiedzUsuń