czwartek, 5 września 2013

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Na imprezie sprawdzają się szybkie, małe przekąski, np. paluszki. Ale przecież nie muszą być od razu kupne! Możecie zrobić je sami:) Zajmie Wam to niecałe 30 minut, a na pewno zasmakuje gościom. Ja robię je z ciasta francuskiego, z dodatkiem tymianki i mieszanki aromatycznych serów.




Składniki:
125g ciasta francuskiego,
jajko,
250g żółtego sera (najlepiej mieszane np. parmezan, gouda, gorgonzola),
łyżeczka świeżego tymianku,
sól ziołowa,
świeżo zmielony czarny pieprz,
2 łyżki śmietany 18%.
 
 
Przygotowanie
 
 
Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną, posmarować nim ciasto francuskie. Posypać startym na drobnych oczkach serem, oprószyć posiekanym tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bardzo delikatnie rozwałkować, by ser się przykleił do ciasta.
Ostrym nożem ciąć cienkie ok. 0,5cm paseczki. Delikatnie skręcać je w serpentynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić.
 
 




 
                                               Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Pyszne, idealne do wieczornego chrupania :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna przekąska do zupy/kremu :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysl :)
    Gdyby polamac je na mniejsze czesci, to swietnie sprawdzilyby sie jako chrupiaca posypka do salatki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki;) Kamciss jak najbardziej nadają się jako dodatek do zupy:)
    Klaudia dzięki za świetny pomysł!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie paluchy do przekąszania. Najbardziej lubię do zup i sałatek. Świetne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń