wtorek, 3 września 2013

Panna cotta z malinami

Ostatnio bardzo popularny stał się włoski deser Panna Cotta. Nie wiem czy pamiętacie moją kawową wersję tego deseru. Jednak tym razem przygotowałam ją w bardziej tradycyjny sposób, czyli z owocami. Deser jest bardzo lekki i puszysty, dzieci go uwielbiają, szczególnie z dużą ilością owoców;)




Składniki:
1 i 1/2 szklanki śmietany 12%,
szklanka jogurtu naturalnego,
laska wanilii,
2 czubate łyżki żelatyny,
1/2 szklanki cukru,
250g malin,
2 łyżki cukru,
sok z malin.
 
 
Przygotowanie
 
 
Żelatynę namoczyć w trosze wody, odstawić, by napęczniała. 3/4 szklanki śmietany podgrzać z 1/2 szklanki cukru. Stale mieszając dodać żelatynę. Mieszać chwilę, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać resztę śmietany oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać.
Masę rozlać do naczynek, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie wstawić na minutę do ciepłej wody, po czym delikatnie wyjąć z naczynek na talerz. Maliny połączyć z 2 łyżkami cukru, ułożyć naokoło deseru. Wierzch udekorować sokiem z malin, malinami i miętą.
 
 
 







                              Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


2 komentarze: