Składniki:
600ml śmietany 18%,
laska wanilii,
2 łyżeczki żelatyny,
60g brązowego cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Śmietanę podgrzać wraz z cukrem i nasionami z wanilii, lecz nie gotować! Kawę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dodać żelatynę i odstawić na 5 minut. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać odrobinę śmietany, po czym wlać kawę do reszty śmietanki.
Dokładnie wymieszać i rozlać do wysmarowanych olejem sześciu filiżanek. Wstawić na całą noc do lodówki.
Sos czekoladowy:
55g mlecznej czekolady,
150ml śmietanki 12%.
Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietaną i stopić na parze. Przestudzić.
Foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, po czym delikatnie odwrócić do góry dnem i wyłożyć na talerzyki. Polać sosem czekoladowym, zrobić kleksy ze śmietanki.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
A ja bardzo lubię kawową wersję :)
OdpowiedzUsuńpycha, mój ulubiony deser:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak i mój:)
OdpowiedzUsuń