czwartek, 29 sierpnia 2013

Kiszone ogórki

Na pewno każdy z Was ma swój sprawdzony sposób na kiszenie ogórków. Ja zdradzę Wam mój:) Bardzo lubimy kiszone ogórki, dlatego zawsze dużo ich robię. Zimą możemy się nimi zajadać do woli oraz pałaszować pyszną zupę ogórkową;) Poza tym, nie wiem czy wiecie, że kiszone ogórki mają bardzo dużo witaminy C;)




Składniki:
3 kg ogórków,
czosnek,
korzeń chrzanu,
łodygi kopru,
sól.
Przygotowanie
Ogórki dokładnie myjemy i nakładamy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy po 2 obrane i przepołowione ząbki czosnku oraz po ok. dwa 6cm kawałki obranego chrzanu. Na sam koniec włożyć dwie łodygi kopru.
Przygotować zalewę: na litr wody wsypać czubatą łyżkę soli i dokładnie wymieszać. Mieszanką zalać ogórki.
Słoiki wytrzeć do sucha, po czym szczelnie zakręcić.
Ja zawsze przed zakręceniem słoików nakładam kawałek folii spożywczej na górę słoika, dopiero potem szczelnie zakręcam, oczywiście o ile nie są to tzw. słoiki' na gumkę" .
Następnie odstawić słoiki na 2-3dni w słoneczne, suche miejsce, po czym wstawić do piwnicy.






                                           Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
Zapasy na zimę - I edycja 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz