sobota, 31 sierpnia 2013

Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych

W sklepach jeszcze wciąż pełno arbuzów a i pogoda nie najgorsza, dlatego polecam Wam pyszne ciasto na zimno z dodatkiem arbuza. Przepis wynalazłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto nie jest mocno skomplikowane ani drogie, a doskonale orzeźwia! Ja niestety do ciasta dałam za mało galaretki, przez co masa nie stężała tak, jakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:)
Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest dla dzieci.




Składniki:
4 okrągłe wafle andruty,
200ml białego półsłodkiego wina,
3 galaretki truskawkowe,
1 op. polewy biało-czarnej,
1/2 cytryny,
50g cukru,
szklanka śmietanki 30%,
2 opakowania śmietan-fixu,
cukier waniliowy,
1/2 małego arbuza.


Przygotowanie

 
Na dno formy do tortownicy o śr. 24cm ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na 2-3 godziny, by dobrze stężała.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu.
Udekorować pokruszonymi andrutami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem i miętą oraz skórką startą z cytryny. Ciasto mocno schłodzić.
 
 
                                                        Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Wygląda super! Będę musiała spróbować :)

    Dodaję do obserwowanych :)

    Pozdrawiam, zapraszam na http://ewakuchennie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń