Ciasto:
150 g mąki pszennej,
80 g margaryny,
50 g cukru pudru,
2 łyżki śmietany 18%.
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz.
Następnie wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st.
Masa serowa:
750 g twarogu półtłustego,
4 jajka,
200 g cukru,
cukier waniliowy,
2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego,
1/2 kg śliwek węgierek.
Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy.
Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.
Polewa:
100g białej czekolady,
150 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru.
Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić i mocno schłodzić. Następnie ubić na sztywno i udekorować wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji:
hm, nie widziałam takiego połączenia jeszcze, a że sliwki uwielbiam, serniki też, to chętnie zjadłabym kawałek
OdpowiedzUsuńKasiu naprawdę polecam przepis, sprawdzony już nie raz;)
OdpowiedzUsuń