Składniki:
100g masła,
1/3 szklanki cukru,
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
łyżeczka esencji waniliowej,
łyżka miodu,
jajko,
1/2 szklanki suszonych moreli Kresto,
1/2 szklanki migdałów w słupkach Kresto,
1/4 szklanki tartych orzechów włoskich BackMit,
1/4 łyżeczki cynamonu.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać.
Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Następnie ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec ok. 15 minut w temp. 180st.
Ostudzić na kratce.
Lukier:
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
4 łyżki likieru amaretto.
Cukier puder przesiać, dodać likier, dokładnie wymieszać.
Polukrować ciasteczka, odstawić, by lukier zastygnął.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Ależ one apetyczne,ja się częstuję bez pytania,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAlu bierz do woli:):) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasteczka prezentują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:)
OdpowiedzUsuń