sobota, 24 sierpnia 2013

Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto

Uświadomiłam sobie, że daaawno już nie piekłam żadnych ciasteczek;) Wykorzystując produkty jakie dostałam do testowania upiekłam ciasteczka na styl włoski. Są przepyszne, mocno owocowe, ciągnące a zarazem chrupiące z nutką bakalii. Całość dopełnia aromatyczny, migdałowy lukier... Musicie spróbować;)




Składniki:
100g masła,
1/3 szklanki cukru,
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
łyżeczka esencji waniliowej,
łyżka miodu,
jajko,
1/2 szklanki suszonych moreli Kresto,
1/2 szklanki migdałów w słupkach Kresto,
1/4 szklanki tartych orzechów włoskich BackMit,
1/4 łyżeczki cynamonu.
 
Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać.
Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Następnie ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec ok. 15 minut w temp. 180st.
Ostudzić na kratce.
 
 
Lukier:
1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 
4 łyżki likieru amaretto.
 
Cukier puder przesiać, dodać likier, dokładnie wymieszać.
Polukrować ciasteczka, odstawić, by lukier zastygnął.
 
 
 
 
 




 
 
                              Smacznego:)
 
 
Przepis dodaję do akcji:
 


Miodowy miesiąc

4 komentarze: