Składniki:
4 duże ogórki,
cały żółty melon,
łyżeczka nasion wanilii,
łyżeczka świeżej mięty,
3/4 kg cukru,
sok z 1 cytryny.
Przygotowanie
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Melona obrać, pokroić w kosteczkę. Połączyć z ogórkiem, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na 6 godz.
Następnie dodać nasiona wanilii i gotować ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Dodać posiekaną miętę oraz sok z cytryny i odstawić na całą noc.
Następnego dnia gotować 30 min. Nałożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Takiego dżemu nigdy nie jadłam ale polecam skosztowanie surowego ogórka polanego miodem, smakuje jak melon :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam niestety za miodem, ale obiecuję, że spróbuję;):)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia:) dżem na pewno przepszny:)
OdpowiedzUsuńWow, czegoś takiego nie widziałam jeszcze i tym bardziej nie jadłam. Na pewno bardzo świezy i delikatny dżemik.
OdpowiedzUsuńDziękuję, a dżemik naprawdę polecam;)
OdpowiedzUsuńWyśmienity! Niedrogi, Leciuchno sobie zmodyfikowałem przepis do pierwszego gotowania wrzuciłem trzy gwiazdki anyżu. Fajny posmak dało fajny.
OdpowiedzUsuńPozdr KO
Bardzo się cieszę, że zmodyfikowałeś przepis i że dżem smakował:)) Pozdrawiam serdecznie Magda
OdpowiedzUsuń