poniedziałek, 24 marca 2014

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Im bliżej lata, tym bardziej kuszą mnie ciasta z dodatkiem owoców! Co prawda na razie muszę zadowolić się zamrożonymi zapasami, ale dobre i to;)) Tym razem ma dla Was kruche ciasto z  dużą ilością owoców oraz budyniową, waniliową pianką z bezy. Ja użyłam truskawek i jagód, ale możecie użyć dowolnych owoców.  Nie wiem dlaczego, ale tego typu ciasta znikają u nas w zatrważającym tempie:) Szczególnie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe!




Ciasto:
  • 200g masła lub margaryny, 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 5 żółtek, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru. 

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka, posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika.
Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm.
Piec około 20 minut w temp. 180st.


Dodatkowo: 
  • 5 białek, 
  • 150g cukru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 2 budynie waniliowe, 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 1/2 kg jagód, 
  • 1/2 kg truskawek.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać sproszkowane budynie oraz olej. Krótko zmiksować. 
Owoce (mrożone rozmrozić i odsączyć) wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować piankę budyniową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec około 40minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.















Źródło: blog limonkowy

                                                                Smacznego:))

31 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda! Owoce i budyń - pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowite zdjęcia, wręcz ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nic dziwnego ze znika w mgnieniu oka ,ja tez uważam że takie ciasta najlepsze są na ciepło a tak poza tym to wysoka ta pianka mi nigdy taka nie wychodzi:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio, też robiłam bardzo podobne ciasto, i muszę powiedzieć że jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepyszne, nic dziwnego,ze znika tak szybko.Pieklam je w zeszlym tygodniu na urodziny. Zmienilam tylko kolejnosc warstw:na ciasto wylalam pianke nastepnie poukladalam maliny ktorych nie rozmrazalam wczesniej. Pomimo,ze to ciasto z owocami(dodam proste ciasto z owocami), zachwycilo moich gosci.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)) jest bardzo proste:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Te owoce są w całości czy pokrojone , zmiksowane, posiekane??

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dodałam jagody więc nic z nimi nie robiłam. Ale jeśli użyjemy np. truskawek to można je pokroić w ćwiartki. Miksowanie zdecydowanie odradzam, bo owoce puszczą za dużo soku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak właśnie myślałem, żeby truskawki pokroić w ćwiartki, a jagody porozrzucac pomiędzy:-) dziękuje za rade;-) nie mogę się doczekać pieczenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam nadzieję, że będzie smakowało:))

    OdpowiedzUsuń
  11. skusiłam się na to ciasto
    zrobiłam wg przepisu i co .... szału niema niestety jak dla mnie mało słodkie , smak przeciętny co za tym idzie przepis do kosza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto rzeczywiście nie za słodkie, ale właśnie takie miało być. To proste ciasto z owocami a nie żaden tort, który miałby robić furrorę.Cóż, nam smakuje, nie wszyscy lubią te same smaki:) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Anonimowy absolutnie nie masz racji!!!, robie takie ciasto od 3 lat,zawsze wychodzi super, z roznymi owocami najbardziej lubimy z malinami,lesnymi jagodami,mango , jeszcze do piany wtykam malinki gesto otworkami do gory i w to wkladam jagodki ,scieram ciut ciasta na wierzch i dekoruje bita smietana - poezja,polecam wszystkim ,pozdrawiam p.prowadzaca ten blog, czesto do p.zagladam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kasiu dziękuję za miłe słowa;)) Pozdrawiam ciepło Magda

      Usuń
  13. Ja też takie robiłam ale z malinami...niebo w gębie 😊 jutro spróbuję z jagodami ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę, że smakowało:) Pozdrawiam

      Usuń
  14. Przepyszne ciasto... Polecam przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. witam





    witam , właśnie zabieram się do pieczenia , szczerze mówiąc jestem straszna noga w pieczeniu :( proszę mi powiedzieć czy piekarnik ma być wcześniej nagrzany ?




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja używam piekarnika z termoobiegiem, więc nigdy go wcześniej nie nagrzewam, ale jeśli pieczemy bez termoobiegu to obowiązkowo nagrzewamy uprzednio piekarnik :)

      Usuń
  16. Ciasto kruche z pianką budyniową upieczone pianka super wyrosła polecam bo jest pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Super wygląda. Chcę upiec na urodziny synka. Czy lepiej piec z termoobiegiem czy bez? Czy mogą być jagody ze słoika (oczywiście odsączone z soku)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze piekę wszystko z termoobiegiem :) Jeśli tylko będą odsączone to jak najbardziej mogą być takie ze słoika:) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  18. Upiekłam synusiowi na urodzinki. Wyszło rewelacyjnie choć ja nie mam talentu do ciast ale najważniejsze, że było przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)) Wcale nie trzeba żadnego talentu, wystarczą dobre chęci :)) Pozdrawiam

      Usuń