środa, 7 sierpnia 2013

Serowa tarta z malinami

  Kruche czekoladowe ciasto, masa serowo-śmietanowa i mnóstwo malin... Moja rodzinka bardzo lubi takie kruche ciasta z serem i dużą ilością świeżych owoców, dlatego często je robię;) Ale żeby nie było nudno, to zawsze staram się je zrobić nieco inaczej.   


Ciasto:
200 g maślanych herbatników,
100g gorzkiej czekolady,
2 łyżki masła lub margaryny.
 
 
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z margaryną stopić. Herbatniki pokruszyć za pomocą blendera na pył. Dokładnie wymieszać ze stopioną czekoladą. Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o śr. 21 cm. Schłodzić.
 
 
Nadzienie:
500 g półtłustego twarogu,
200 g kwaśnej śmietany,
100 g cukru pudru,
cukier waniliowy,
łyżeczka esencji waniliowej.
 
 
Twaróg zmielić, utrzeć ze śmietaną i cukrami na gładką masę. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić ponownie do lodówki.
 
 
Dodatkowo:
500 g świeżych malin.
 
 
Na wierzchu ciasta rozłożyć maliny. Tartę przechowywać w lodówce.
 
 


                                Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 

6 komentarzy: