Składniki:
500g mąki pszennej pełnoziarnistej,
15g świeżych drożdży,
3/4 łyżeczki soli,
300ml przegotowanej zimnej wody,
łyżeczka brązowego cukru,
1/2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
5 suszonych pomidorów w oleju,
do posypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane.
Przygotowanie
Połowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej z suszonych pomidorów oraz drobno pokrojone suszone pomidory i dowolną ilość wymieszanych ziaren. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk.
Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, by ciasto podwoiło swą objętość.
Następnie ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki i formując bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczyć w mieszance ziaren. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20-25 min w temp. 180st.
Ostudzić na kratce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Żyjesz EKO? Sprawdź ofertę delikatesów ekologicznych, w ofercie między
innymi: komosa czerwona, mączki migdałowe oraz tysiące innych produktów !
super wyglądają mmmm
OdpowiedzUsuńbułeczki jak z najlepszej piekarni, poproszę na śniadanie 2 bułeczki
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają bardzo apetycznie! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietne!
Dziękuję;):) Alinko już pakuję;)
OdpowiedzUsuńprzepyszne bułeczki :) porywam jedną do śniadania!
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo;):P)
OdpowiedzUsuńHm, właśnie zalegają mi w lodówce suszone pomidory i połowa kostki drożdży. Chyba już wiem, co dzisiaj upiekę :)
OdpowiedzUsuńMoje powstały właśnie w taki sam sposób:):)
OdpowiedzUsuńTo jeszcze pochwalę się moimi zdjęciami :) http://cupcakefactory.pl/bulki-pelnoziarniste/
UsuńI przy okazji zapraszam do udziału w mojej akcji kulinarnej: http://cupcakefactory.pl/akcja-kulinarna-jablko-z-cynamonem/
Super wyszły:) Chętnie coś upiekę na akcję;)
OdpowiedzUsuń