Składniki:
1 kg czarnych porzeczek,
1/2 kg jabłek,
cytryna,
1 kg cukru.
Przygotowanie
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać startą skórkę z cytryny. Smażyć ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
ja zawsze do konfitury z czarnej porzeczki dodaję cytrynę, uwielbiam! śliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńuwielbiam porzeczki :) zrobienie z nich konfitur to super pomysł, żeby sie ich smakiem jesienią i zimą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Oj tak, zimą można cieszyć się owocami i warzywami zamkniętymi w słoikach:)
OdpowiedzUsuń