Ciasto:
8 łyżek masła lub margaryny,
250 g mąki pszennej,
1/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
2 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 12%.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Połączyć nożem. Następnie dodać plastry masła. Całość posiekać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut.
Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st.
Ponadto:
250 g czerwonych porzeczek,
3 białka,
3/4 szklanki cukru pudru,
4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki.
Dżemem posmarować podpieczony, ciepły spód, wyłożyć połowę umytych i obranych z szypułek porzeczek.
Białka ubić z cukrem pudrem na lśniącą pianę, wymieszać z resztą przebranych porzeczek. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze ok. 30 min w temp. 180st.
Ostudzić w formie. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję co akcji:
super wygląda, bardzo lubię kruche w połączeniu z porzeczką:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho! To prawda, że porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast, ja również bardzo lubię takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńMoże mieszkasz gdzieś blisko mnie?! Mogłabym zajrzeć czasem, skubnąć tych pyszności...
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuńAniu mieszkam na północy Polski, nieopodal morza a Ty? Jak będziesz w pobliżu zapraszam:) Ucieszę się jak ktoś pomoże to zjadać;):)
Ciasto przepyszne.Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że smakowało!:)
OdpowiedzUsuń8 łyżek masła... tak na oko, jak pani odkroiła te 8 łyżek to ile gram mogło ubyć od tej kostki masła ?
OdpowiedzUsuńTo będzie około 120-150g masła.
Usuń