poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kruchy placek z czerwonymi porzeczkami pod bezą

  Lubię słodkie ciasta, ale czasem mam ochotę na nieco mniej słodki deser. Takie jest właśnie to ciasto... Kruche ciasto, kwaśne porzeczki i chrupiąca beza. Ciasto przeważnie znika w całości, gdy jest jeszcze ciepłe delikatnie oprószone cukrem pudrem:)




Ciasto:
8 łyżek masła lub margaryny,
250 g mąki pszennej,
1/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
2 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 12%.




Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Połączyć nożem. Następnie dodać plastry masła. Całość posiekać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut.
Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st.


Ponadto:
250 g czerwonych porzeczek,
3 białka,
3/4 szklanki cukru pudru,
4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki.




Dżemem posmarować podpieczony, ciepły spód, wyłożyć połowę umytych i obranych z szypułek porzeczek.
Białka ubić z cukrem pudrem na lśniącą pianę, wymieszać z resztą przebranych porzeczek. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze ok. 30 min w temp. 180st.
Ostudzić w formie. Podawać oprószone cukrem pudrem.




                  
                                   Smacznego:)
Przepis dodaję co akcji:


10 komentarzy:

  1. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda, bardzo lubię kruche w połączeniu z porzeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciacho! To prawda, że porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast, ja również bardzo lubię takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może mieszkasz gdzieś blisko mnie?! Mogłabym zajrzeć czasem, skubnąć tych pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję;)
    Aniu mieszkam na północy Polski, nieopodal morza a Ty? Jak będziesz w pobliżu zapraszam:) Ucieszę się jak ktoś pomoże to zjadać;):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przepyszne.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję, cieszę się, że smakowało!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. 8 łyżek masła... tak na oko, jak pani odkroiła te 8 łyżek to ile gram mogło ubyć od tej kostki masła ?

    OdpowiedzUsuń