Ciasto:
5 jajek,
200g mąki pszennej,
150g margaryny lub masła,
250g brązowego cukru,
2 łyżki kakao,
75g gorzkiej czekolady,
60ml mocnej zaparzonej kawy,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki mleka,
100g śmietany 18%.
Margarynę stopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem - około 7minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić.
Masa:
250g serka mascarpone,
600ml śmietanki 30%,
60g mlecznej czekolady,
60g gorzkiej czekolady,
3 łyżki cukru pudru,
600g świeżych malin.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady- startych na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, ułożyć resztę malin i posypać pozostałą czekoladą.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Jaki fajny przepis i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńprzepis jest na jakiej wielkości blachę?
OdpowiedzUsuńsorry już widzę ;) zapatrzyłam się bardziej na zdjęcia niż szczegoły opisu :P
OdpowiedzUsuńTaka kwintesencja lata - piękne ciacho!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)wymarzony tort na urodziny :)
OdpowiedzUsuńMmmm, apetyczne:)
OdpowiedzUsuńOj aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)) Cudny :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie, zjadlabym kawalek ;)
OdpowiedzUsuńnie mam talentu do tortów, ale za to jaki apetyt! chyba poproszę kogoś o upieczenie tego cudeńka!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa;)
OdpowiedzUsuńBlaszka jest o wymiarach 34 x 27cm.
Kiniusia ten jest naprawdę bardzo łatwy i nie potrzeba do niego szczególnych talentów, więc wierzę, że sobie poradzisz:)
Tort na zdjęciach zachwyca i kusi :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTort wygląda niesomowicie!:) Przyznam, że Twoje zdjęcia są świetne! Bardzo profesjonalne.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie powiedzmicojesz.blogspot.com
Pozdrawiam
Dziękuję Wam bardzo:) Ale żadna ze mnie profesjonalistka, wręcz przeciwnie - totalna amatorka;)
OdpowiedzUsuńCzekolada, kawa i maliny - pycha :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńAromat lata przenika z pulpitu bezpośrednio na moje biurko :)))
Czego można dodać zamiast kawy ?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że najlepsza byłaby kawa, bo nadaje ciastu charakteru:) Ale można dać np. więcej mleka
UsuńPyszne ciasto :-) co prawda moje nie wyglądało tak pięknie, ale i tak zniknęło szybko. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńRewelacyjne jest to ciasto czekoladowo-kawowe!A całość super- wyszło pyszne!
OdpowiedzUsuń