piątek, 9 sierpnia 2013

Tort stracciatella z malinami

Pyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam!





Ciasto:
5 jajek,
200g mąki pszennej,
150g margaryny lub masła,
250g brązowego cukru,
2 łyżki kakao,
75g gorzkiej czekolady,
60ml mocnej zaparzonej kawy,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki mleka,
100g śmietany 18%.




Margarynę stopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem - około 7minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić.


Masa:
250g serka mascarpone,
600ml śmietanki 30%,
60g mlecznej czekolady,
60g gorzkiej czekolady,
3 łyżki cukru pudru,
600g świeżych malin.



Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady- startych na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, ułożyć resztę malin i posypać pozostałą czekoladą.





                                          Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


19 komentarzy:

  1. Jaki fajny przepis i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis jest na jakiej wielkości blachę?

    OdpowiedzUsuń
  3. sorry już widzę ;) zapatrzyłam się bardziej na zdjęcia niż szczegoły opisu :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka kwintesencja lata - piękne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie :)wymarzony tort na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)) Cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada bardzo apetycznie, zjadlabym kawalek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie mam talentu do tortów, ale za to jaki apetyt! chyba poproszę kogoś o upieczenie tego cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję bardzo za miłe słowa;)
    Blaszka jest o wymiarach 34 x 27cm.
    Kiniusia ten jest naprawdę bardzo łatwy i nie potrzeba do niego szczególnych talentów, więc wierzę, że sobie poradzisz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort na zdjęciach zachwyca i kusi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Tort wygląda niesomowicie!:) Przyznam, że Twoje zdjęcia są świetne! Bardzo profesjonalne.
    Zapraszam do mnie powiedzmicojesz.blogspot.com
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam bardzo:) Ale żadna ze mnie profesjonalistka, wręcz przeciwnie - totalna amatorka;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czekolada, kawa i maliny - pycha :)

    OdpowiedzUsuń

  14. Aromat lata przenika z pulpitu bezpośrednio na moje biurko :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Czego można dodać zamiast kawy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że najlepsza byłaby kawa, bo nadaje ciastu charakteru:) Ale można dać np. więcej mleka

      Usuń
  16. Pyszne ciasto :-) co prawda moje nie wyglądało tak pięknie, ale i tak zniknęło szybko. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjne jest to ciasto czekoladowo-kawowe!A całość super- wyszło pyszne!

    OdpowiedzUsuń