Składniki:
szklanka mąki żytniej,
2 czubate łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki brązowego cukru,
łyżeczka soli,
puszka czerwonej fasoli,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
szklanka czarnej porzeczki,
szklanka wody,
1/2 szklanki płatków owsianych,
50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady,
cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki.
Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Na wierzchu ciasta polać esy-floresy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo proszę, dodaj do wpisu link lub baner kierujący do akcji Nakarm Cukrzyka, jeśli nadal chcesz do niej dołączyć. To obowiązkowy element.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńczarna porzeczka na pewno bardo ożywia smak ciasta :)
dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013.