wtorek, 13 sierpnia 2013

Brownie fasolowo-porzeczkowe

  Uwielbiam piec ciasta, lecz mimo tego, że są smaczne, nie zawsze są zdrowe... Dlatego postanowiłam poszukać czegoś zdrowego, ale zarazem oryginalnego. I tak oto natknęłam się na to pyszne ciasto na bazie mąki żytniej i czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam!




Składniki:
szklanka mąki żytniej,
2 czubate łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki brązowego cukru,
łyżeczka soli,
puszka czerwonej fasoli,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
szklanka czarnej porzeczki,
szklanka wody,
1/2 szklanki płatków owsianych,
50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady,
cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę  oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki.
Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Na wierzchu ciasta polać esy-floresy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



                                         Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji:



3 komentarze:

  1. Bardzo proszę, dodaj do wpisu link lub baner kierujący do akcji Nakarm Cukrzyka, jeśli nadal chcesz do niej dołączyć. To obowiązkowy element.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :)
    czarna porzeczka na pewno bardo ożywia smak ciasta :)
    dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013.

    OdpowiedzUsuń