środa, 26 lutego 2014

Ciasto cappuccino z kokosową wkładką wg Siostry Anastazji

Od jakiegoś czasu chodziło za mną jakieś kawowe ciasto. Gdy dostałam do przetestowania przyprawy a wśród nich cappuccino, wiedziałam, że nadszedł czas by upiec to ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady. 






Biszkopt:
  • 6 jajek, 
  • 120g mąki pszennej, 
  • 180g cukru,
  • czubata łyżka kakao, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół.


Placek kokosowy:
  • 200g wiórków kokosowych, 
  • 5 białek, 
  • 200g cukru, 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.


Krem: 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • 5 żółtek, 
  • 500ml mleka, 
  • 135g cukru, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 30g kawy cappuccino Skworcu  + 1 łyżka,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

W 125ml mleka utrzeć żółtka z cukrem oraz mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kawę rozpuścić w ciepłej śmietanie. Przestudzić i dodać do kremu. Dokładnie wymieszać.
Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i przestudzić.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy. 


Wierzch:
  • szklanka śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 50g mlecznej czekolady. 

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.









                                                           Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


Ciasta przekładańce

25 komentarzy:

  1. Obłędne!! tyle smaków! wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, lubie takie połączenia smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. CIASTO SPRAWDZONE, PYCHOTKA

    OdpowiedzUsuń
  4. witam.mam pytanie,o jaką chodzi śmietanę słodką czy kwaśną gęstą?czy ma być podgrzana czy w tem.pokojowej?dziękuję z góry za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kremu wystarczy kwaśna gęsta 18% w temp pokojowej, zaś na wierzch słodka śmietanka 30% do ubijania i prosto z lodówki! Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Czy blat kokosowy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* czy piekarnik może być rozgrzewający się (lampka od temperatury jeszcze nie zgaśnie)? Czy używać funkcji termoobiegu?
    Dziękuje za wskazówki, pozdrawiam
    Joasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu ja zawsze piekę z termoobiegiem dlatego nie rozgrzewam wcześniej piekarnika, jednak jeśli ktoś piecze bez termoobiegu warto wcześniej nagrzać piekarnik. Pozdrawiam Magda:)

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź:) Jeśli włączę termoobieg to powinnam ustawić temp. tak jak w przepisie na 180* czy obniżyć?
      Dziękuje i pozdrawiam Joasia

      Usuń
    3. Tak, z termoobiegiem w temp.180st:)

      Usuń
  6. Czy moze byc inna kawa capuccino ,jezeli tak to jaki smak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może być dowolny smak kawy cappuccino :)

      Usuń
  7. na zdjęciu widać ze cos rozwala sie to ciasto, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto w ogóle się nie rozwalało, nie wiem w którym miejscu to widać??

      Usuń
  8. Ile dosypac cukru pudru ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo wiem do czego?? Używałam pudru tylko do warstwy ze śmietaną, tak jak napisałam 2 łyżki.

      Usuń
  9. Ciasto jest MARZENIEM :)
    Wiecje nie trzeba dodac...
    Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  10. tydzień temu pierwszy raz upieklam to ciacho, dziś powtórka , jest obłednie pyszne, rewelacyjne, cud , miód , mailinka

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne ciasteczko :) uzyłam zwykłego cappuccino gdyz nie mam dostepu do w/w , ale i tak jest pyszne, polecam ... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam Magda

      Usuń
  12. Kiedy po upieczeniu ciasto jest najsmaczniejsze? Chcę zrobić na piątek do pracy i zastanawiam się, czy lepiej zrobić w czwartek czy może już w środę, żeby "przeszło" smakami :) ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam. I jest przepyszne całej rodzinie smakowało! ☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę:) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń